Para mbylljes!
16-Apr-2013
1 qershori këtë vit është ditë e cila mund të jetë “Ditë e zezë” për shumë televizione lokale. Nga kjo ditë të gjitha televizionet do duhet të punojnë me sinjal digjital, i cili do transmetohet përmes operatorit me multipleks digjital. Për transmetimin e programit përmes multipleksit televizionet lokale do duhet të paguajnë së paku 20.000 euro, para këto që vështirë se mund t’i sigurojnë. Analizë e Ilija Stefanovs... Мë shumë -->
Pagesë e shkëlqyer, aventurë e rrezikshme
11-Apr-2013
Puna në Arabinë Saudite, djepin e islamit, për njerëzit e këtyre anëve është një aventurë. Megjithatë, fitimet e mëdha e rrëzojnë të gjitha pengesat.  Maqedonasit që jetojnë atje thanëse vetëm duhet të respektojnë rregullat. “Për” dhe “kundër”  jetës dhe punës në mbretërinë konservative, ku femrat duhet të jenë të mbuluara nga koka e deri te këmbët, ku meshkujt nuk duhet t’i shohin në sy, e ku në çdo... Мë shumë -->
Për paratë dhe femrat nuk flitet
09-Apr-2013
Për paratë dhe grate nuk flitet. Ky rregull jozyrtare britanike vlen edhe për pasanikët në Maqedoni. Çdo bisedë në lidhje me shumën e parave dhe pronës përfundon para se të fillojë. Prandaj, në vend të pasurit, të tjerët flasin se ku dhe si I shpenzojnë ata paratë, ku investojnë, çfarë zakone kanë dhe nësje dhurojnë para. Analiza Vesna Kolovskës sjeëë më shumë “Gangnam  Style” sot është një nga hitet më t... Мë shumë -->
Retorika etnike për vota për tej etnike
04-Apr-2013
Në prag të raundit të dytë zgjedhjeve lokale në kampin shqiptar gara më në fokus duket se është ajo për Tetovën. Përkundër retorikave të partive politike që bënë thirrje për vota të pastra etnike në qytete të tjera, ajo në Tetovë është shumë e ashpër. Por si duket konkurrenca politike kur s’ka “rrezik” etnik? Nazim Rashidi analizon Raundi i parë i zgjedhjeve lokale si asnjëherë më parë i shndërroi atë në... Мë shumë -->
E ardhmja për të rinjtë – privilegjet për pensionistët
02-Apr-2013
Kurë falas në ujëra termal, transport publik falas dhe rritje pensionesh janë disa përfitime që fitoi kategoria më e moshuar e qytetarëve të Maqedonisë viteve të fundit. Qeveria nëpërmjet projekteve të ndryshme punon për përmasimin e standardit të jetës të këtyre qytetarëve. Por kur bëhet fjalë për studentët – e ardhmja e shoqërisë, përfitimet e tyre duket se mbesin premtime boshe. Por pse ia arritën të përfitojn... Мë shumë -->
Bli banesë që të jetosh në rrugë
28-Mar-2013
Mashtrimi i fundit me vlerë prej 800 mijë euro për blerjen e banesave inekzistente, kush e di se për të satën herë  nxiti dilemën se si ka mundësi që pas aq shumë aferash ende të ekzistojnë njerëz të cilët bien pre e këtyre përrallave. Sociologët komentojnë në të shumtën e rasteve bëhet fjalë për pangopësi se sa për mendjelehtësi. Ndërmarrjet e ndërtimit këshillojnë që gjatë blerjes së banesave  njerëzit të ... Мë shumë -->
Ky cikës pa cirk
21-Mar-2013
Në këtë cikël të zgjedhjeve nuk do përsëriten duelet televizive parazgjedhore aq shumë të shikuara. Edhe pushteti edhe opozita kanë mendime të ndara për përballjet publike me përjashtim të mediave shqipe ku ka pasur debate të pjesëshme.  Me këtë humbet demokracia, qytetarët dhe e gjithë shoqëria, është qëndrimi i realizuesve të drejtpërdrejtë dhe i analistëve. Çfarë në të vërtetë janë përballjet publike – ma... Мë shumë -->
Shtypja e arsyes në nivel lokal
19-Mar-2013
Zgjedhjet lokale do të duhet të jenë një proces ku njerëzit të zgjedhin drejtuesit të cilët do të vihen në shërbim të problemeve të tyre në qytete dhe fshatra. Por zgjedhjet po nxisin debatet nacionaliste duke kanalizuar fushatën në ujëra të tjerë. Nazim Rashidi analizon se çfarë efektesh mund të ketë një debat i tillë Fjalimi i kryeministrit Nikolla Gruevski në Strugë dhe Kërçovë, e kanalizojë debatin në fushën ... Мë shumë -->
Tre mijë padi për gjashtë denarë
14-Mar-2013
Një ortek me padi vërshoi mbi gjykatat në Maqedoni pas përhapjes së lajmit se qytetarët mund ta padisin EVN-në për gjashtë denarët e faturuara joligjërisht si shpenzime manipulative. Edhe pse kthehen shuma minimale, vendimet konsiderohen si një fitore e parë masovike e qytetarëve kundër një monopoli. Organizatat e qytetarëve  thonë: „i marrë joligjërisht, në qoftë edhe një denar, i joni ështëˮ. A është kjo pranverë ... Мë shumë -->
Fushatë e shkeljes së ligjeve
12-Mar-2013
Një javë para fillimit të fushatës zgjedhore mjaftonte të konstatohet se ligjet po shkelen përsëri. Monitorimi i bërë nga sektori joqeveritar tregon se në mitingjet parazgjedhore keqpërdoren fëmijët, se përdoren burime financiare publike për aktivitetet e partisë dhe se në këtë periudhë e pranishme është gjuha e urrejtjes. Komisioni shtetëror i zgjedhjeve, që është përgjegjëse për gjithë procesin, deri më tani nuk ka... Мë shumë -->