Investon 50, kthen 100 mijë euro
07-Mar-2013
Maqedonia me pozitën e saj gjeografike dhe me 250 ditë diellore në vit, është një vend që ka të gjitha kushtet për kultivimin e luleve. Por edhe përkundër kësaj, shumë pak vetë kultivimin e luleve e konsiderojnë si biznes nga i cili mund të fitohet shumë. Lulet i kthehen sërish juglindjes së Maqedonisë, por sërish duket e largët ideja që ajo të shndërrohet në një degë të rëndësishme të agrikulturës. Stole Kosotov ... Мë shumë -->
Mediet maqedonase “nxitëse” të protestave
05-Mar-2013
Protestat e fundit në Shkup, të cilat lanë pas dëme, persona të lënduar dhe të arrestuar, nxorën edhe një herë në sipërfaqe rolin e medies. Informimi i pasaktë për shkaqet e protestës të të rinjve shqiptar, por dhe mos informimi i saktë për protestën e të rinjve maqedonase nxitën edhe më shumë tensionet. Por pse media si ka mësuar leksionet? Nazim Rashidi analizon Pamjet e protestova të së shtunës nga të rinjtë sh... Мë shumë -->
Zgjedhje Endemike
28-Feb-2013
Ndarja e thellë mes pushtetit dhe opozitës në mesin e bllokut të partive maqedonase i ka vënë në plan të dytë interesat e maqedonasve etnik në zonat ku ata janë pakicë, pranojnë të dyja palët, për çka ia hedhin fajin kundërshtarit. Ekspertët paralajmërojnë se bojkotimi në zgjedhjet lokale nga ana e frontit opozitar të drejtuar nga partia më e madhe opozitare LSDM do të sjellë më shumë vende këshilltarësh për partitë... Мë shumë -->
Politikë Sado – Mazo
26-Feb-2013
Shakaja shkoi për dreq kur në kopshte në vend me Betmenin dhe Xhokerin, fëmijët filluan të luajnë me Brankon dhe me Grujon. Në lojën me personazhe të vërtetë të ashtuquajtur kriza politike, humbës më i madh është populli. A ka mundësi që si pasojë e krizës politike administrata të mbesë pa paga në sezonin e pushimeve vjetore, ndërsa shteti të humbasë kondicionin e tij për të kthyer kreditë? Ekspertët thonë se pasoja... Мë shumë -->
Legjitimitet me relativitet
19-Feb-2013
Me bojkotimin e zgjedhjeve lokale nga ana e opozitës kryesore maqedonase, po vihet në pikëpytje legjitimiteti i tyre. Edhe pse gjasat janë të vogla që komunat të mbesin pas drejtuesit e tyre, sërish fitorja e kandidatëve pa opozitën do të hapë kryesisht dilema morale. Nazim Rashidi analizon Ligjërisht zgjedhjet lokale të marsit, edhe pa prezencën e opzitës dë të nxjerrin krerët lokal. Subi Jakupi, nënkryetar i Komisionit Sht... Мë shumë -->
Udhëzues kundër politikanëve që gënjejnë
14-Feb-2013
Po afrohet fillimi fushatës zyrtare për zgjedhjet lokale. Do shtohen premtimet nga kandidatët për kryetarë të komunave dhe për këshilltarë. Analistët dhe ekspertët këshillojnë të bëhet kujdes për ata që me paraqitjen e përditshme ndryshojnë edhe qëndrimet e tyre. Të dyshimtë janë ata që bëjnë premtime të cilat i tejkalojnë mundësitë e këtij vendi të varfër. Disa të tjerë, mendojnë se nuk duhet tu besohet medieve... Мë shumë -->
Status, para dhe pushtet lokal
12-Feb-2013
Vetëm disa ditë para afatit përfundimtar për shpalljen zyrtare të kandidaturave zgjedhjet lokale të marsit duket do të zhvillohen pa partinë më të madhe opozitare të bllokut maqedonas LSDM-së. Në kushte të tilla koalicioni qeverisës do të ketë pushtet absolut, por dhe përgjegjësi absolute. Por çfarë kriteresh do të ketë për listat e kandidatëve – statusi social i tyre ose kualiteti i mbajtësve të ardhshëm të pushteti... Мë shumë -->
“Milingonë” për punën e artë
07-Feb-2013
Për herë të parë në Maqedoni do të ndahen çmime që do të vlerësojnë arritjet shqiptare në më shumë fusha. Kriter për ata që janë të nominura ka qenë ndikimi që kanë pasur në shoqëri. Por sa të rëndësishme janë vlerësimet e tilla dhe sa di për vlerat shqiptare publiku në Maqedoni? Këtë e analizon Aida Xhoni, e Radio Shkupit Arritjet e vitit 2012 ‘Milingona e artë’ është nismë e cila pretendon evidentimin e... Мë shumë -->
Pushtetopozitë
05-Feb-2013
Përkundër mospajtimeve të hapura për shumë çështje, partia në pushtet dhe opozita për një gjë pajtohen – mosrespektimin e rregullave etike të kodit zgjedhor. Ekspertë të luftës kundër korrupsionit vlerësojnë se promovimi masovik i projekteve infrastrukturore të mëdha pas caktimit të datës së zgjedhjeve lokale nuk është i kundërligjshëm, por shkel disa rregulla të caktuara të një fushate të drejtë. Në ndërkohë, ... Мë shumë -->
Gazetaria “klinikisht e vdekur”
31-Jan-2013
Maqedonia sipas raporti të organizatës Reportere pa Kufi ka pësuar një rënie prej 22 vendesh për një vit sa i përket lirisë së medies. Ndonëse një situatë e përfolur, gjendja ngre alarmin jo thjesht për gazetarinë por për demokracinë dhe lirinë si një prej vlerave themelore të shoqërive të zhvilluara. Nazim Rashidi analizon. Seria televizive  amerikane “Newsroom”  trajton çështje të gazetarisë moderne. Ndër të ... Мë shumë -->