Flamujt e ndryshimeve
22-Nov-2012
Shënimi i 100  vjetorit të shtetit shqiptar do të kulminoj më 28 nëntor, mirëpo që tani atmosferën  në opinion e nxisin aksionet për vendosjen e flamujve shqiptar  nëpër disa qytete e fshatra të Maqedonisë. Sikurse përmendorja  në Radushë dhe hapja e muzeut të UÇK-së në Slloupçan. Analistët komentojnë se kjo  ka një dimension tjetër, nga partia në pushtet BDI, thonë se ky nuk është provokim, ekspert të huaj apel... Мë shumë -->
Armik.shtetëror.org
20-Nov-2012
Pas ngjarjeve me marshin e tolerancës në Shkup ose protestat e AMAN në të gjithë vendin, pyetja është se çfarë ndodh me aktivistët civilë të bashkuar rreth një ideje apo në sektorin e OJQ-ve? Cili është roli i tyre në shoqëri? Pamje nga rajoni i lëvizjeve jo qeveritare tregon se Maqedonia nuk është përjashtim, ku shpesh aktivistët civilë shihen si "armiq" të shtetit. Vesna Kolovska analizon Faqja e internetit www.popravi... Мë shumë -->
Përtej ekudistancës
13-Nov-2012
Brenda 10 ditësh në Maqedoni do të qëndrojnë për vizitë Kryeministrat e Shqipërisë dhe Kosovës Sali Berisja dhe Hashim Thaçi, kurse një libër do të promovojë edhe ish Kryeministri i Shqipërisë Aleksandër Meksi. Më herët Maqedoninë e vizituan edhe zyrtarë të tjerë të lartë të shteteve fqinje. Por sa po ndryshon politika e jashtme e  Maqedonisë në raport me fqinjët dhe sa duhet shfrytëzuar situatat e reja në favor t... Мë shumë -->
Çohu deputet, ulu prefekt
08-Nov-2012
A po bëhet posti i kryetarit të komunës më atraktiv se ai i deputetit? Vlerësohet se deri në zgjedhjet lokale në pranverë, pjesa më e madhe e atyre që ndërtuan karrierë në Kuvend, do garojnë për pushtet lokal.  Shkak për atraktivitetin e kësaj pozite janë paratë. Kështu vlerësojnë analistët dhe thonë se menaxherët e mirë mund ta засенат edhe pushtetin qendror. Analizë e Dushko Arsovski Tendenca që kryetarë... Мë shumë -->
Zgjidhje për papunësinë
01-Nov-2012
Maqedonia zë vendin e parë në Evropë për kah numri i të rinjve të papunë. Nga numri i përgjithshëm i të papunëve 57,7% janë të rinj deri në 29 vjet. Megjithatë, puna përmes internetit mund të jetë një zgjidhje dhe mundësi për të qëndruar dhe për të ndërtuar një të ardhme në këtë vend. Sa mund të fitohet, por edhe sa janë të gatshëm kuadrot tona IT të dalin në tregun elektronik botëror? Analizë e Ljupka Traj... Мë shumë -->
Edhe shqip në Mak fest?
30-Oct-2012
Në festivalin e këngës zbavitëse “Mak fest” këtë vit kishte intepretime në gjuhë të tjera, kryesisht në serbisht veç maqedonishtes. Ky fakt shkaktoi reagime në rrjetet sociale duke nxjerrë në pah edhe një herë debatet se pse nuk mund të këndohet në shqip në festivalet e Maqedonisë. Organizatorët e festivalit thonë se nga ky vit një gjë e tillë ishte e mundur nëse këmgëtarët kanë preferuar një gjë të tillë. P... Мë shumë -->
Gjithmonë “jeshil”
25-Oct-2012
Publiku në Maqedoni këto ditë, zgjedh 20 këngët më të dëgjuara të të gjitha kohërave. Këngë me gjelbërim të përjetshëm. Ky është një konfirmim se referente e festivaleve të Shkupit përcillen si traditë nga brezi në brez. Gazetarët e muzikës besojnë se një gjë e tillë ndodh sepse këto këngë u vunë në dispozicion për dëgjuesit nëpërmjet disqeve shumë vonë. Më herët dëgjoheshin vetëm në radio. Ata bëjë ... Мë shumë -->
Rezil nga azili
23-Oct-2012
Kërkesa për rivendosjen e vizave për qytetarët e Maqedonisë nga disa vende të BE-së mund që vendin në afat të më gjatë ta vërë në zezë listën e zezë të Shengen-it. Kështu vlerësojnë analistët. Në mbledhjen e Komitetit për Punëve të Brendshme mund të vihet në funksion mekanizmi për pezullimin e përkohshëm të regjimit pa viza. A bëhet fjalë për një tjetër frikësimi nga Brukseli, në mënyrë për të parandalua... Мë shumë -->
Skënderbu këndon opera
18-Oct-2012
Të hënën në Shkup do të shfaqet opera “Skënderbeu” interpretuar nga Opera dhe baleti i Tiranës. Vepra konsiderohet monumentale dhe ka tërhequr vëmendjen e opinionit jo vetëm shqiptar. Pjesë e kësaj opere janë edhe artistë nga Maqedonia. Por sa njohen arritjet shqiptare të këtij arti dhe cili ështl ndikimi në Maqeodni? Nazim Rashidi analizon E njohur është kjo muzikë për adhuruesit e filmit, por edhe më gjërë, sepse m... Мë shumë -->
Diplomaci në recesion
16-Oct-2012
Rrejti i vogël diplomatik i Maqedonisë në botë kohën e fundit funksionon pothuajse me staf të përgjysmuar. Nga Ministria e Punëve të Jashtme thonë se diplomacia po punon me buxhet të shkurtuar, por kjo nuk është pengesë për kryerjen e detyrave pa vështirësi. Ambasadorët e mëparshëm komentojnë se kjo gjë paraqet një gabim të madh dhe se, sipas tyre, duhet bërë e kundërta  - të shtohet numri i punonjësve për shkak se M... Мë shumë -->