Përmendore e Prishtinës në Shkup
09-Oct-2012
Javën që vjen në Shkup do të vendoset përmendorja e Hasan Prishtinës. Një patriot shqiptar nga Kosova, i cili një pjesë të jetës dhe veprimtarisë ka kaluar në Shkup. Por ajo që pak dihet në opinion është lidhjet dhe sugjerimet për alenaca me popuj të Ballkanit, duke përfshirë edhe maqedonasit në luftën kundër perandorisë osmane për çlirimin e tyre. Nazim Rashidi analizon  Shkupit do ti vendoset edhe një përmendore. ... Мë shumë -->
Të vegjël për vendime, por të mëdhenj për zgjedhje!?
04-Oct-2012
Në më shumë komuna në Maqedoni bashkësitë etnike minoritare përfaqësohen nga këshilltarët në pushtetin lokal. Por, sa dëgjohet zëri i tyre? Disa nga ato me të cilët ne kontaktuam, kanë përvoja të ndryshme. Një pjesë e tyre thonë se duhet t’i nënshtrohem vullnetit të shumicës. Por, ka edhe raste që ndodh edhe e kundërta. Ekspertët vlerësojnë se dobësia qëndron në faktin se nuk respektohet e drejta për veto që e k... Мë shumë -->
Dhjetë urdhërimet e mbrojtjes sociale
02-Oct-2012
Presidenti i ri i Maqedonisë betohet me solemnitet të detyruar me libër të shenjtë. Bibla ose Kurani, sipas përkatësisë fetare në varësi të besimit që ka. Kreu i komunitetit fetar bekon funksionon e tij shtetëror. Por a është ky imazh i përshkruar nga demokracitë botërore i vërtetë? Duke gjykuar nga zhvillimet, praktikimi i riteve fetare me "amin" të institucioneve shtetërore dhe qeverisë, a mund të bëjë që Maqedonia nga... Мë shumë -->
Sofja e pranon kombin maqedonas
27-Sep-2012
Jo shumë kohë më parë Bullgaria hapi për publikun e gjerë arkivat e saj për periudhën nga fillimi i shekullit të kaluar e deri në rënien e komunizmit. Në to, mes të tjerash, ka edhe tre dokumente në t cilat shkruhet qartë se shteti e pranon kombin maqedonas – politikë kjo që gjatë viteve ndryshoi në mënyrë drastike.  Sot, Sofja jo vetëm që e mohon këtë gjë, por edhe e konsideron si gabim. Sipas disa ekspertëve, shtete... Мë shumë -->
Federalizimi jo më opsion shqiptar
25-Sep-2012
Disa veprime dhe deklarata të ministrave të qeverisë së Maqedonisë kanë shkaktuar përplasje brenda qeveritare. Vendimet kokë me vete dhe në kundërshtim me qëndrimet e partnerit të koalicionit kanë nxjerrë në sipërfaqe debatet për federalizmin e Maqedonisë. Por cili është debati ndërshqiptarë për këtë? Nazim Rashidi analizon Përplasjet e fundit brenda qeverisë por dhe veprimet e ministrave dhe zyrtarëve të tjerë ng... Мë shumë -->
Nga varfëria ne recesion
20-Sep-2012
Ngrirja e pagave dhe pensioneve, humbje e vendeve të punës, mbyllje e kompanive  - Çfarë nga këtë e pret Maqedoninë pasi zyrtarisht hyri në recesion? Për ekonomistët, çelësi është tek qeveria, si punëdhënësi dhe investitori më i madh. Sa rigoroze do të jetë masa e saj do të varet nga presioni që mund të bëjnë sindikatat, grupet e interesit, madje edhe biznesi. Vesna Kollovska analizon Me valën e parë të krizës ekono... Мë shumë -->
BE i dogji zgjedhjet
18-Sep-2012
A mund të shpëtojë Maqedoninë nga krizat në të cilat përfshihet axhenda e integrimeve? Komisioneri për zgjerim i BE-së tha në Shkup se ka “ndjenja pozitive” se Maqedonia mund të marrë një datë për fillimin e negociatave përfundimtare, por ky mesazh vjen në kohë kur vendi është i ndarë në vija etnike. Nazim Rashidi analizon Kryeministri i Maqedonisë tha hapur para përfaqësuesve te lartë të BE-së se marrëdhëniet ... Мë shumë -->
Kush dëshiron 1,8 miliard euro?
13-Sep-2012
Nga thurja e çorapeve të leshta deri te festivali i muzikës rok. Ekzistojnë shumë mundësi që të tregohet kreativiteti dhe përfundimisht, të ketë fitim. Dy vjet pasi ishte promovuar Strategjia për zhvillim të industrive kreative në Maqedoni, nuk ekzistojnë tregues se sa punësime të reja mundësoi ky dokument. Personat kreativ edhe më tutje ankohen në problemet e vjetra, që nuk kanë lehtësime tatimore dhe fonde. Nga Qeveria tho... Мë shumë -->
Dy qeveri dhe një lodër e shtrenjtë
11-Sep-2012
Ashtu si në rastin e "Kishës në Kala" vitin e kaluar dhe "Sllupçani" këtë vit, riemërtimi i katër shkollave hapësirave dhe himni shqiptar në ditën e parë të shkollës në rrethin e Tetovës, tregojnë lehtësinë me të cilën politika luan me marrëdhëniet ndëretnike në Maqedoni. Për disa analistë kjo është një shkelje e hapur e të drejtave të njeriut, për të tjerët që vendi ka dy qeveri të ndara në vija etnike. Por t... Мë shumë -->
Politika kundër “Sallatës të Maqedonisë”
06-Sep-2012
A mund të pranohet Maqedonia si një shtet i barabartë i të gjithëve që jetojnë aty? Kjo pyetje rishfaqet ne debate herë pas here, por pyetja nuk gjen përgjigje të prerë. Për një numër maqedonasish Maqedonia është e tyrja dhe pastaj e të tjerëve kurse grupet e tjera etnike, sidomos shqiptarët, kërkojnë barazi thonë vëzhguesit. Politika më shumë luan me këtë sentimet se sa tregohet e guximshme për ti dhënë fund kësa... Мë shumë -->