Trego nëse mundesh
30-Aug-2012
Qytetarët e Maqedonisë duket sikur kanë ndërprerë denoncimin publik të rasteve të korrupsionit dhe parregullsive. Shkaku, sipas atyre që me vite punojnë në denoncimin e korrupsionit, është frika tek qytetarët për të folur pa mbrojtje, por dhe mosbesimi tek institucionet. Komisioni shtetëror për ndalimin e korrupsionit në programin e saj parashikon miratimin e një ligji për mbrojtje e atyre që paralajmërojnë korrupsionin. Por... Мë shumë -->
Maqedonia jeton në mohim
28-Aug-2012
Rasti i Sllupçanit risolli debatet nëse është i mundur pajtimi në Maqedoni mes dy komuniteteve. Idetë që përmenden janë që nga ndërtimi i përmendoreve të përbashkëta e deri tek pranimi i realiteteve të ndara. Por edhe pas 11 vjetësh të Marrëveshjes së Ohrit, e cila erdhi si rezultat i konfliktit të vitit 2001, a jeton Maqedonia në mohim të realiteteve të reja? Nazim Rashidi analizon Sllupçani – akti i vendosjes së lul... Мë shumë -->
Ballkani, „zonja e vjetër” dhe „arusha e madhe”
23-Aug-2012
Kur zgjerimi i Bashkimit Evropian nuk është as kah fundi i listës së prioriteteve të saj, qenësore është se në ç’drejtim do të lëvizë Maqedonia dhe vendet e Ballkanit perëndimor. Sipas ekspertëve, është legjitim drejtimi kah disa vende të tjera, si për shembull, kah Rusia apo Kina, të cilat, përmes investimeve të mëdha mund të realizojnë edhe fuqinë e tyre politike.  Për atë se cilat janë perspektivat afatshkurtra t... Мë shumë -->
Kur pakica qeveris shumicën
21-Aug-2012
Ditët e fundit Kombet e bashkuara caktuan një përfaqësues të ri të veçantë për Sirinë i cili do tentojë të bëjë atë që Kofi Anan nuk arriti ta bëjë– ta bind regjimin në Damask të ndërpresë dhunën. Ekspertë nga Ballkani thonë se nuk janë të befasuar nga ngjarjet sepse Siria është një shtet shumë i ndarë dhe atë në shumë aspekte. Ndërsa karakteristikë kryesore është se pakica qeveris me shumicën me metoda br... Мë shumë -->
Të shtypur dhe të harruar
16-Aug-2012
Maqedonia është në mesin e shoqërive postkomuniste të fundit, e cila nuk i ka shlyer borxhet ndaj viktimave të komunizmit. Të përndjekurit thuajse nuk përmenden në librat e historisë, për këtë shkak studiuesit e historisë kërkojnë ndryshime në librat e historisë të arsimit fillor dhe të mesëm. Shoqatat e të burgosurve politik Maqedonas dhe Shqiptarë, edhepse ndaras, paraqitën kërkesa të njëjta – tu kërkohet falje nga... Мë shumë -->
Ra miti, rrodhi përdhunimi
14-Aug-2012
Ndodhi edhe kjo në historinë e gjyqësisë. Një i burgosur ka përdhunuar një të burgosur tjetër, e pastaj viktima e ka denoncuar krimin. Kështu, ky u bë pjesë e arkivave të prokurorisë në Maqedoni si rasti i parë i raportuar i përdhunimit në burg. Pra, përdhunimi në burg është një mit apo një realitet? Analizë e Vesna Kollovska Një natë para festës kombëtare të Ilindenit, në një nga qelitë e burgut në Shtip 24 vje... Мë shumë -->
Fushatë e gjatë=zgjedhje me pjesëmarrje të ulët të votuesve
09-Aug-2012
Një vit para afatit të rregullt për zgjedhjet lokale, qeveria dhe opozita filluan betejën për të fituar vota. Analistët janë të njëzëshëm dhe thonë kjo është një periudhë tepër e gjatë për një fushatë e që mund të ketë si rezultat pjesëmarrjen e ulët të votuesve. Sipas disa kalkulimeve partitë më të mëdha, VMRO-DPMNE dhe LSDM, për aktivitetet e tyre në terren deri në fund të verës do të shpenzojnë gjysmë mil... Мë shumë -->
Të rinjtë dhe lustrimi
07-Aug-2012
Ndërkohë që në Maqedoni po publikohen emra të atyre që thuhet se kanë bashkëpunuar me strukturat e ish sistemit monist, mbase asnjë nuk shtron pyetjen se si e shohin këtë proces të rinjtë. Procesi i lustrimit po ndodh pas më shumë se 20 vjetësh të rënies së komunizmit, por a ka peshën e duhur për njerëzit sot ky proces? Nazim Rashidi analizon Komisioni i verifikimit të fakteve, që po ndërmerr procesin e lustrimit po publ... Мë shumë -->
Kapelja e Koces dhe Maqedonia Lindore
02-Aug-2012
Edhe një vit pas mbylljes të televizionit “A1” dhe gazetave të Velija Ramkovskit, nuk po përfundon tendenca e pushimit nga puna e gazetarëve dhe punonjësve në medie. Rasti i fundit është ai i televizionit “Kanal 5” dhe i gazetarëve të Media Print Maqedoni. Ekspertët mendojnë se ky proces do të shkaktojë shkatërrimin përfundimtar të gazetarisë cilësore. Menaxherët arsyetohen se po ulin shpenzimet. Nga ana tjetër, në l... Мë shumë -->
Në Maqedoni askujt si “plas” për Batman
26-Jul-2012
Filmi i fundit i trilogjisë së “Batman”-it ka tërhequr vëmendje për shkak të vrasjeve që ndodhën në premierën e tij në Kolorado. Në Maqedoni dominojnë informacionet e shkurtra për këtë ngjarje tragjike, por jo edhe për vetë filmin. Si rrallë herë filmi do të shfaqet në Shkup thuajse paralelisht me premierën në botë, por një gjë e tillë është e rrallë. Mediet kësaj here mund t’i kushtojnë rëndësi kësaj pr... Мë shumë -->