Gruevski mundet, Ahmeti duhet
24-Jul-2012
Londra zyrtare ditëve të fundit lajmëroi se do të zbatojë një studim të detajuar për rolin e Bashkimit Evropian në të gjitha sferat e jetës të britanikëve. Në kushte të krizës në Eurozonë, kjo gjë interpretohet si një tentative për të ndikuar në reformat në Bashkimin Evropian. Por, projekti shihet edhe si kompromis mes partnerëve qeveritar – Konservatorët e përmbajtur dhe Liberaldemokratët pro Evropian. Nga ky studim,... Мë shumë -->
Shfaqje "kundër" Gruevskit
19-Jul-2012
Premiera e shfaqjes “Opera e Lypsarëve” e Tetarit Shqiptar të Shkupit, që u shfaq në festivalin “Vera e Ohrit” ngjalli reagime për kriticizmin që kishte sa i përket zhvillimeve politike në vend. Shfaqja kishte mesazhe direkte për qeverinë, sidomos duke parodizuar Kryeministrin dhe politikat e partisë së tij. Në disa raste me referime konkrete të ngjarjeve të viteve të fundit që kanë dominuar vëmendjen e opinionit, shfaqj... Мë shumë -->
Kutërbon në mbeturina, por bie era para
12-Jul-2012
Edhe krahas ligjeve dhe dënimeve të rrepta Maqedonia ende mbetet e mbuluar nga mbeturinat. Deponi ka pothuajse në çdo lagje dhe në këtë mot të nxehtë ato paraqesin vatra të infeksioneve. Autoritetet bëjnë thirrje për një ndërgjegjshmëri më të madhe nga të gjithë, organizatat joqeveritare mendojnë se institucionet po reagojnë me vonesë, ndërsa komunat se nuk kanë mjete financiare për tu përballur me këtë problem. Anali... Мë shumë -->
Kultura shqiptare pa mbulim maqedonas
10-Jul-2012
Në Maqedoni shpesh bëhen referime se etnitë e ndryshme jetojnë në realitete paralele. Ajo që i bashkon këto realitete është përplasja në politka, dhe opinioni, sidomos ai maqedonas, shpesh është i privuar nga zhvillimet socio-kulturore të grupeve të tjera etnike, sidomos të shqiptarëve, thonë artistët dhe vëzhguesit shqiptar. Sipas tyre media nuk bën një përpjekje më të theksuar për të përçuar informacione përtej zhvi... Мë shumë -->
Lamtumirë piratë?!
05-Jul-2012
Parlamenti Evropian me shumicë votash refuzoi marrëveshjen tregtare AKTA, e cila nga aktivistët qytetarë u vlerësua si një armë kundër lirisë së internetit. Zbatimi i marrëveshjeve të tilla do të thotë fund për ndarjen e lirë të përmbajtjeve në internet, të cilat i nënshtrohen të drejtës së autorit dhe të drejtave të tjera të ngjashme. A është e përgatitur Maqedonia, për shembull, për të ndaluar torente, servise p... Мë shumë -->
Qytetarë apatik, politikë boshe
03-Jul-2012
Rreth 60 përqind e elektoratit shqiptar në Maqedoni shprehet si i pa përcaktuar se kë nga partitë politike do të përkrahë. Vëzhguesit thonë se kjo vjen për shkak të mungesës së ofertave origjinale politike. Por, a krijon kjo një mundësi për shfaqjen e nismave të tjera politike, apo është vetëm një alarm për përfaqësuesit e partive ekzistuese politike shqiptare. Nazim Rashidi analizon Instituti për kërkimin e politikave... Мë shumë -->
Fushatë e gjatë=zgjedhje me pjesëmarrje të ulët të votuesve
21-Jun-2012
Një vit para afatit të rregullt për zgjedhjet lokale, qeveria dhe opozita filluan betejën për të fituar vota. Analistët janë të njëzëshëm dhe thonë kjo është një periudhë tepër e gjatë për një fushatë e që mund të ketë si rezultat pjesëmarrjen e ulët të votuesve. Sipas disa kalkulimeve partitë më të mëdha, VMRO-DPMNE dhe LSDM, për aktivitetet e tyre në terren deri në fund të verës do të shpenzojnë gjysmë mil... Мë shumë -->
Inovacionet nga Maqedonia u sjellin para të huajve
14-Jun-2012
Një e treta e të rinjve të cilët largohen nga Maqedonia janë kuadro me arsim sipëror. Në mesin e tyre ka edhe persona kreativ të cilët pas angazhimit nga ana e kompanive të huaja krijojnë inovacione që sjellin mjaft fitime. Por, sa janë të gatshme këta mendje që të kthehen në Maqedoni dhe me inovacionet e tyre të ngjallin ekonominë e shtetit? Analizë e Vesna Kollovska Qeveria Maqedonase me një video i inkurajon mendjet krea... Мë shumë -->
Sirtaki në ritmin e valles “e rënda”
12-Jun-2012
Pesë ditë para zgjedhjeve parlamentare në Greqi, zgjedhje të dyta këto brenda dy muajve, në mediet botërore përsëri po shfaqen skenarë apokaliptikë për një luftë qytetare të mundshme nëse vendi del nga Eurozona. Ekspertët e sigurisë thonë se kjo nuk ka për të ndodhur, por që e gjithë kjo është një presion i jashtëm ndaj votuesve për të pasur kujdes se për kë do të votojnë. Parashikimet janë se neonazistët nuk do ... Мë shumë -->
Truri i pashfrytëzuar i diasporës
07-Jun-2012
Në Maqedoni po bëhen përpjekje për të kanalizuar potencialet intelektuale dhe shkencore të diasporës. Agjencia për Mërgimin është duke krijuar një bazë të dhënash, por edhe përkundër kësaj shumë profesionistë nga Maqedonia që veprojnë jashtë nuk janë pjesë e kësaj baze të dhënash. Një prej tyre është Ilir Zenku me origjinë nga Kërçova, i cili ndër të tjera menaxhon operacionet me robot, në Universitetin e Ilino... Мë shumë -->