Shqiptarët civil kundër shqiptarëve politik
05-Jun-2012
Disa sondazhe në Maqedoni për mbështetjen e subjekteve politike tregojnë se një numër i madh i qytetarëve s’ka besim tek partitë politike, ose një pavendosmëri se për kë do të votojë. Ky reagim lidhet edhe me disa zhvillime në nivel lokal që rrit pakënaqësinë ndaj përfaqësuesve të pushtetit. Është në rritje kundërshtimi civil shqiptar për pushtetarët shqiptar për mënyrën e qeverisjes. Në media u fol edhe për mu... Мë shumë -->
Lidhje për në sportele, por edhe për tu futur në përfaqësuese
31-May-2012
Në përfaqësuesen e futbollit të Maqedonisë mund të futesh duke tundur para, këto akuza pak kohë më parë i bëri një anëtar i mëparshëm i përfaqësueses. Ata që ndjekin sportin në Maqedoni thonë se dyshimet ekzistojnë, por mungojnë provat. Federata e futbollit  ka filluar të hetojë në lidhje me këto akuza, ndërsa selektori aktual dhe ndihmësi i tij paralajmërojnë për padi private. Ndodhitë e fundit i vënë në plan t... Мë shumë -->
Lajmi i mirë në vesh të shurdhër
29-May-2012
Në Australi gjatë vitit të fundit janë vrarë disa maqedonas, ndërsa këto ditë po rrjedh procesi gjyqësor ndaj dy të tjerëve për përfshirje në trafikim me lëndë narkotike. Megjithatë, edhe përkundër lajmeve të këtilla, opinioni në Maqedoni është shumë pak i informuar për maqedonasit e suksesshëm në Australi, të cilët dalëngadalë po ndryshojnë strukturën e kolonisë më të madhe maqedonase në botë. Analizë e Ve... Мë shumë -->
Fëmijë kriminelë që në moshën 7 vjeçare
24-May-2012
Gratë e moshuara nga Shtipi i ka përshkuar frika, pas sulmeve dhe përdhunimeve të disa grave të moshuara në shtëpitë e tyre. I mituri i cili tentoi, ose përdhunoi disa gra të moshuara nuk ka as 14 vjet të plota. Pensionistët kërkojnë mbrojtje nga institucionet. Në gjykatë dhe në polici thonë se i kanë duart e lidhura, sepse janë të kufizuar nga ligji. Analizë e Vesna Kollovska Të gjitha mediet në vend raportuan për dhun... Мë shumë -->
Kisha dhe xhami si aksesorë mode
22-May-2012
Në Maqedoni gjatë viteve të fundit vihet re një ndërtim intensiv i objekteve fetare – kishave dhe xhamive, të vogla dhe të mëdha, në shatërvan, parqe e kështu me radhë. Sociologët komentojnë se me këtë, në njëfarë mënyre, fetë më dominuese shënojnë territorin e tyre. Analizë e Dushko Arsovskit Nëse udhëtoni nga Shkupi drejt Gostivarit nga të dy anët e rrugës do vini re dhjetëra xhami, disa nga ato në ndërtim e... Мë shumë -->
Mosbesimi tek institucionet arsye për tensione
17-May-2012
Protestat e fundit në Shkup pas arrestimeve për vrasjen e pesëfishtë shprehnin hapur mosbesim ndaj institucioneve. Por reagimet ndaj këtij mosbesimi janë të ndryshme. Vetë MPB është treguar më e përmbajtur kurse subjekti shqiptar në qeveri BDI ka tentuar që të argumentoj zhvillimet. Por si duhet vepruar atëherë që veprimet e institucioneve mos të paragjykohen sipas linjave etnike? Nazim Rashidi Protesta e organizuara rreth n... Мë shumë -->
Të pasur teorikisht, të varfër praktikisht
15-May-2012
Skenarët e errët  sipas të cilëve Maqedonia do të mbetet pa ushqim dhe pa ujë, për një pjesë të ekspertëve është një projektim joreal. Ndryshimit e fundit klimatike janë të qarta, por, siç thonë ata, bujqësia në Maqedoni vuan nga një qasje populiste dhe injorante në krijimin e politikave bujqësore. Përderisa dielli përcëllon në muajin maj, dhe përderisa statistikat tregojnë se jemi të varur nga ushqimet e importuara... Мë shumë -->
Marka plot, besimi kot
10-May-2012
Përderisa po bleni ndonjë gjë, mbase gjëja e fundit që u vjen ndër mend është se sa vlen ajo në krahasim me botën. Por, zgjedhja juaj në fakt bën që ky produkt të bëhet markë e njohur. Edhe Maqedonia ka markat ose brendet e saj të mbrojtura, por matja e vlerës së tyre do fillojë së shpejti. Ekspertët vlerësojnë se një gjë e tillë është e rëndësishme sa për kompanitë, aq edhe për konsumatorët që të jenë të sig... Мë shumë -->
A mbrojnë shqiptarët radikalët islamik?
08-May-2012
Në Maqedoni shqiptarët protestuan pa arrestimeve të policisë për vrasjen e pesëfishtë pranë Shkupit. Të tjera protesta ndërkohë po paralajmërohen në ditët në vijim. Por a po mbrojnë shqiptarët ekstremistët mysliman siç sugjerohet, apo protestat kanë motove të tjera? Nazim Rashidi njofton nga Shkupi Në një regjistrim të rrallë të zërit të tij Fan Noli fillon fjalimin e tij duke evidentuar faktin se ishte prift. Pak ... Мë shumë -->
Defibrilator për buxhetin, infarkt për kompanitë
03-May-2012
Në dy tre vitet e fundit  të gjithë qytetarët e Maqedonisë duhet të ndryshonin dokumentet e tyre personale. Blenë tokë shtetërore, detyrimisht paguajnë tarifat e transmetimit televiziv, si dhe për 50 euro do të blejë dheparcelat për varre. Shteti vazhdimisht ka vendosur taksave të reja, qytetarët e kanë interpretuar si një përpjekje për të mbushur arkën. Por a sollën taksat e reja cilësië më të... Мë shumë -->