Shelgje në kokë
01-May-2012
Projekti “tre shelgje në Vardar” që kushton 250.000 euro ende ngjall interes edhe pse i pa përfunduar. Debatin e nxiti çmimi por edhe fakti që në realizimin e projektit nuk është konsultuar fakulteti i Pylltarisë. Ekspertët bëjnë sugjerime se ku nuk duhet gabuar që skulptura e gjallë të mund të mbijetojë gjatë. Ngase bëhen kushte artificiale jetëgjatësia e shelgjeve mund të shkurtohet shumë.   Dushko Arsovski analizon ... Мë shumë -->
Propozim për barazi gjinore në himnin shqiptar
26-Apr-2012
Avokati i popullit të Shqipërisë propozoi që në 100 vjetorin e festimit të shtetit shqiptar të ndryshojë një varg i himnit për hir të barazisë gjinore. Propozimi ndonëse vetëm ide siç e pranon edhe ai, ka vënë në fokus barazinë e femrës në shoqërinë shqiptare. Por cili është roli i saj sot. Nazim Rashidi analizon Ishte në një programet televizive, në Tonight me Ilva Taren, ku Igli Totozani bëri propozimin për ndry... Мë shumë -->
Vrasja e pesëfishtë – teori konspiracioni ose akt terrorist?!
24-Apr-2012
Thuajse gjysmë muaji pas vrasjeve në Smillkovc autorët ende janë në liri. MPB kërkoi kohë dhe durim për hetimin, i cili sipas ekspertëve do të jetë i suksesshëm vetëm nëse të gjitha shërbimet do të punojnë sëbashku. Dhe deri sa opinioni është i mbushur me teori konspiracioni dhe destabilizimi për Maqedoninë, Diversity Media pyeti disa ekspertë nga vendi dhe të huaj se kush mund të qëndrojë prapa vrasjeve.   Vesna Kol... Мë shumë -->
E pa zbuluar kamerë e fshehtë
19-Apr-2012
TV kanalet botërore si National Geographic dhe Discovery kanë një audiencë të gjerë në Maqedoni. Ato ofrojnë një program që është një shpëtim i vërtetë nga presioni i medieve vendase plot me politikë dhe seriale. Por, deri më në to nuk janë transmetuar pamje të bukurive natyrore të Maqedonisë. Promovimi i pak kohëve më parë i dy dokumentarëve të produksionit të huaj për rrëqebullin dhe për pelikanët në Maqe... Мë shumë -->
Reagimi i shqiptarëve pas vrasjes së pesëfishtë
17-Apr-2012
Vrasja e pesëfishtë në Smillkovë që shkaktoi shok të madh është temë diskutimi në të gjitha ambientet shqiptare, private dhe shoqërore. Shprehet hapur keqardhje dhe dhimbje si nga njerëzit e zakonshëm ashtu edhe nga subjekte të ndryshme në vend dhe në rajon. Ajo që kërkohet është profesionalizëm i institucioneve pa paragjykime. Por këto reagime nuk shkojnë me fuqinë e tyre tek opinioni maqedonas. Analiza e Nazim Rashidi... Мë shumë -->
Seksualitet i fshehur, linç publik
12-Apr-2012
Për transeksualët, të cilët definohen si njerëz që ndihen të robëruar në trupin e gjinisë së kundërt, në Maqedoni nuk flitet. Nuk flitet as për diskriminimin që ata e përjetojnë kur dalin hapur para të tjerëve. Mbeten pa punë, pa mjete për ekzistencë, ndërsa njerëzit rreth tyre do donin që ato të zhdukeshin. Njëra nga ato është Andrea Jakimovska, bashkëshort i dikurshëm dhe baba i dy fëmijëve, e tani grua e vetëd... Мë shumë -->
Politika është feja jonë?!
09-Apr-2012
Për vite me radhë në Maqedoni flitet për afërsinë mes politikës dhe dy bashkësive fetare më të mëdha Kishës Ortodokse Maqedonase (KOM) dhe Bashkësisë Fetare Islame (BFI). Nga BFI e pranojnë se ka pasur ndërhyrje politike gjatë përzgjedhjes së kryetarit të ri. Zyrtarisht, politikanët janë kundër kësaj praktike. Dushko Arsovski tentoi të zbulojë se kush ndikon te cili Thirrje për lutjen e të premtes në një xhami në ... Мë shumë -->
A dështuan OJQ-të me marrëdhëniet ndëretnike?
06-Apr-2012
Në periudhën e fundit pas disa ngjarjeve dhe incidenteve, mardhnit ndëretnike u lëkundën. Por për përmasimin e tyre po punojnë me vite të tëra Organizata joqeveritare. A do të thotë se puna e tyre nuk ka pasur efektin e duhur? Nazim Rashidi analizon Në një konferencë të radhës të OJQ-ve flitet ndër të tjera edhe për rritjen e vetëdijes të qytetarëve për marrëdhëniet ndëretnike dhe realitetet që ka Maqedonia. Por k... Мë shumë -->
Mobilitet në Evropë, mobilizim në Maqedoni
04-Apr-2012
Bashkimi Evropian ka vendosur për qëllim që deri në vitin 2020 20% e studentëve nga Evropa gjatë studimeve të tyre të paktën një herë të qëndrojnë në ndonjë universitet të huaj. Në Maqedoni, ky nivel i mobilizimit është nën pesë për qind. Në një kohë kur shoqëritë po ndërkombëtarizohen plotësisht, ne po hulumtojmë se ku ndodhet Maqedonia në piramidën evropiane të lëvizshmërisë së studentëve. Analizë e Ve... Мë shumë -->
A ka xhind në shishe!?
02-Apr-2012
Rastet e fundit të dhunës nëpër autobuse dhe tensionet ndër etnike veç faktit që tërhoqën interesin e medieve dhe shkaktuan shqetësim tel qytetarët treguan edhe diçka tjetër. Qytetarët dinë të tregojnë qëndrimet e tyre kritike edhe nëpërmjet humorit në rrjetet sociale. Ata të cilët janë aktiv në Twitter thonë se prapa këtyre reagimeve s{ka asnjë axhendë. Psikologët vlerësojnë se humori tek njerëzit ekziston por ës... Мë shumë -->