Politika për rrugët, shkak për tensione
30-Mar-2012
Ndryshimi i emrave të rrugëve në qytetin e Shkupit po krijon tensione politike. Por a do të duhej gjithçka të shikohej nga prizmi i politikës? Disa vëzhgues thonë se megjithatë e gjithë çështja është bazike dhe lidhet me faktin se Maqedonia është një shtet shumë etnike, por politika e cila bazën e ka tek monietnizmi shpesh luan me sentimentin etnik për qëllimet e saj. Nazim Rashidi analizon Një rrugë më shumë se sa ç... Мë shumë -->
Kthe te Marrëveshja e Ohrit, parko te Epopeja e thikës
28-Mar-2012
Qyteti i Shkupit do i ndryshojë emrat e afër treqind rrugëve. Qëllimi është që emrat e rinj të reflektojnë realitetin multinacional të Maqedonisë. Për emrat e rinj nuk ka votuar partia më e madhe opozitare maqedonase LSDM-ja, ndërsa komunitetet më të vogla etnike kërkuan përfaqësim më të madh të emrave të komuniteteve të tyre. Ndryshimet u njoftuan në një periudhë kur marrëdhëniet ndëretnike janë shumë të brishta... Мë shumë -->
Maqedonasit "i fshijnë" italianët
26-Mar-2012
Sipas një hulumtimi të kryer kohët e fundit, gjatë të cilit u përfshinë 20 lokale më të frekuentuara në Shkup, del se qytetarët e Maqedonisë pinë më shumë kafe espreso se italianët. Ekspertët thonë se kërkesa për kafe është në një rritje të vazhdueshme, dhe arsyeja për këtë është se në treg vazhdimisht po dalin lloje cilësore të kafesë. Makrobiotikët rekomandojnë që të pihet vetëm kafeja turke, dhe atë nga... Мë shumë -->
Cili është koncepti për familjen të shqiptarët e rinj?
23-Mar-2012
Për në17 Maj në Shqipëri është paralajmëruar të zhvillohet një aktivitet që do ngrinte vëmendjen për të drejtat e njerëzve me seksualitet të ndryshëm nga shumica. Ngjarja po hap për diskutim ndryshimin e konceptit për normat shoqërore tk shqiptarët që konsiderohen se kanë qenë me tradicionaliste. Por a ka ndryshuar shoqëria shqiptare nëpërgjithësi? Nazim Rashidi analizon    Kur Klodian Çela e bëri të ditur orien... Мë shumë -->
Kush janë Bill Gates dhe Mark Zuckerberg të Maqedonisë?
21-Mar-2012
Në një kohë kur të gjithë flasin për krizën globale ekonomike, në Maqedoni ka disa kompani që numërojnë disa miliard konsumatorë. Produktet e tyre janë krijuar nga mendjet dhe potencialet e vendit dhe përdoren nga njerëzit në mbarë botën. Si duket bota nga këndvështrimi i tyre? Analizë e Vesna Kollovska Një dozë eksitomi në komunitetin e biznesit solli lajmi se Carlos Slim, njeriu më i pasur në botë javën e ardhshme v... Мë shumë -->
Prishtina dhe Tirana duan Maqedoni stabile
19-Mar-2012
Ngjarjet me incidentet ndëretnike në Maqedoni kanë shkaktuar reagime edhe në vendet e rajonit. Në disa raste ka pasur edhe veprime ekstreme si vënia e flakës flamurit të Maqedonisë ose sulmi me koktej molotovi ndaj ambasadës së Maqedonisë në Prishtinë. Por cilat janë ndjesitë dhe si përjetohen zhvillimet në Maqedoni në Kosovë dhe Shqipëri. Nazim Rashidi sjell më shumë Emisioni në TV AS të Tiranës që në fokus ka Maqe... Мë shumë -->
Për momentin,tensionet nuk i largojnë të huajt
16-Mar-2012
Incidentete pak kohëve më parë që kanoseshin të prishin marrëdhëniet ndëretnike përmomentin janë nën kontrollin e policisë. Pasojat e para u vunë re me anulimin evizitave turistike të vizitorëve të huaj për festën e pashkëve dhe për sezoninveror. Nga ana tjetër, të huajt që jetojnë në Maqedoni thonë se ndjehen tësigurt, por edhe të dëshpëruar sepse, siç thonë, nuk kanë pritur tensione të përmasavetë këtilla. A... Мë shumë -->
Emocionet flakë, institucionet “krihen”
14-Mar-2012
Pas një sërë incidentesh në Maqedoni, një pjesë e publikut maqedonas drejtoi kritika ndaj institucioneve për reagimin e ngadaltë dhe joadekuat që shtetin e ka sjellë në prag të anarkisë. Ekspertët janë të ndarë në qëndrimet se edhe pjesëtarët e tjerë në shoqëri duhet të kontribuojnë në zgjidhjen e kësaj situate konfliktuale. Qytetarët, nga ana tjetër, kërkojnë më shumë siguri. Të gjithë pajtohen se në Maqedoni ... Мë shumë -->
Nëse nuk ka zgjedhje lokale të parakohshme, mjerë qytetarët
12-Mar-2012
Pothuajse një muaj zgjat dhënia e llogarisë nga ana e kryetarëve të komunave nga radhët e VMRO DPMNE-së në një pjesë të shtypit kombëtar. Opozitarët kritikojnë, por edhe ata reklamohen, por në nivel lokal në bilborde dhe në emisione televizive. Komunikologët komentojnë se kjo i ngjason një fushate elektorale dhe se mund të jetë kontraproduktive për porositësit. Pushtetet lokale në Ballkan këtë e bëjnë ndryshe.   Anal... Мë shumë -->
S’ka menaxherë për “miliona”
09-Mar-2012
Për duhanin dhe përpunimet e duhanit në tregun botëror ka një kërkesë stabile, ndërsa kombinatet maqedonase të duhanit ose nuk punojnë ose janë në humbje. Përse asnjë qeveri deri më tani nuk pati sukses me biznesin e duhanit? Vesna Kollovska analizon Në protestën e 8 Marsit në Kumanovë mes punëtorëve të ndërmarrjeve të falimentuara ishin edhe punonjësit e Kombinatit të duhanit, Monopolët, siç i quajnë të tjerët, t... Мë shumë -->