Recetë serbo-kosovare për mosmarrëveshjen greko-maqedonase?
07-Mar-2012
Në Kosovën fqinje prej më shumë se një jave ka turbulenca të theksuara politike pasi qeveria atje arriti një Marrëveshje me Serbinë. Në forume rajonale Kosova tani nuk do të përdor emrin kushtetues por pranë emrit Kosovë do të ketë një fusnotë, e cila do të japë shpjegime shtesë. Kjo zgjidhje u pranua nga Serbia. Kompromisi u konsiderua si i dhimbshëm, por a do të mund të ishte ky model si mundësi për zgjidhje të proble... Мë shumë -->
Pse të qëndrohet në Maqedoni?
05-Mar-2012
Edhe përkundër tendencës së largimit, në Maqedoni ka edhe të rinj që i mban optimizmi se gjërat mund të marrin për mirë. Disa nga këta të rinj janë aktiv me blog-e dhe përdorin këtë medie për ti komentuar zhvillimet me të cilat nuk pajtohen. Diversity Media organizoi konkurs dhe i vlerësoi me çmim më të mirët. Dushko Arsovski bisedoi me ta Katër të rinj me qëndrime. Vinë nga qytet të ndryshme të Maqedonisë por me ... Мë shumë -->
Pantomima – përkthim për dialogun ndëretnik
27-Feb-2012
Duke gjykuar sipas ngjarjeve të fundit me tone të theksuara nacionaliste del se njerëzit kurrsesi nuk arrinë të kuptohen. Atë që e thotë njëra palë, pala tjetër nuk e kupton. Sipas publikut profesional, në komunikimin tonë të përditshëm u futën të ashtuquajturit “piromanë dhe zjarrfikës”. Vallë na ka mbetur vetëm pantomima si mënyrë e vetme për tu kuptuar?! Analizë e Vesna Koloska Një grup prej rreth njëzet fëmij... Мë shumë -->
Demokracia dhe tëdrejtat e njeriut
24-Feb-2012
Arritja e mirëqenies maksimale të njeriut paraqet një baraspeshë me arritjen e përsosshmërisë,metafizikës së mendjes së njeriut. Mënyrë e domosdoshme për arritjen e kësaj vlereështë duke shijuar njohurinë për një të ardhme të sigurt. Njeri mund të presënjë të ardhme të sigurt nga aspekti financiar, them të presë, por as që emendon që mund të mos e ketë këtë siguri në të ardhmen sa i përket të së drejtës.Kët... Мë shumë -->
Dënimi me vdekje – brutalitet ose dënim i merituar?
22-Feb-2012
  Sot dënimi me vdekje është temë e madhe gjithandej në botë, temë e cila është aktuale jo vetëm nga politika, në kuvende por edhe në diskutime private. Sipas disa burimeve, në vitin 2008 me zbatimin e dënimit me vdekje janë vrarë 1.718 në Kinë, 346 në Iran, 102 në Arabinë Saudite, 37 në SHBA, 36 në Pakistan, 34 në Irak, 19 në Vietnam, 17 në Afganistan, 15 në Korenë e Veriut dhe 66 në shtete të tjera. Sipas gazetar... Мë shumë -->
Pse Maqedonia duhet të festojë pavarësinë e Shqipërisë?
20-Feb-2012
Në Maqedoni organizata dhe subjekte të ndryshme janë duke zhvilluar aktivitete për të shënuar 100 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë. Një gjë e tillë shkakton reagime tek subjekte të ndryshme maqedonase sepse krijon përshtypjen se shtetas të Maqedonisë nuk respektojnë shtetin e tyre. Por pse për shqiptarët e këtushëm kanë rëndësi momentet historike që kanë ndodhur jashtë Maqedonisë? Nazim Rashidi analizon Himnin e ... Мë shumë -->
I shtëpisë ose industrial, të gjithë e lyejnë
17-Feb-2012
Duam më shumë ajvar shtëpie ose industrial? Tradita po ndryshon. Vizituan tregjet dhe dyqanet në Shkup dhe biseduam me shitëse dhe amvise që më parë kanë bërë ajvar. Secili e bën në mënyrën e vet, por një gjë është e përbashkët, blerja e specave, larja, pjekja, qërimi, bluarja, dhe më në fund tiganisja, kjo është e gjithë puna që duhet bërë kur bëjmë ajvar në shtëpi. Është e vështirë – pajtohen të gjith... Мë shumë -->
Qytetarët e informuar mirë na dërgojnë drejt demokracisë, e demokracia na dërgon drejtë syve të botës...
15-Feb-2012
Gjysma e dytë e shk.XX dhe fillimi i shk.XXI bëri dukshëm hapa të medhenjë dhe të suksesshëm në zhvillimin e informimit dhe të komunikimit elektronik. Si ka qenë informimi më parë dhe si është sot mund të shkruhen mijëra fjalë,por a kanë pasur të drejtë informimi të gjithë qytetarët në atë kohë dhe a kanë të gjithë sot,kuptohet..! Informimi i masës dhe i audiencës janë qëllimet kryesore dhe parësore apo primare t... Мë shumë -->
Çepreganov:„Bullgaria të kërkojë falje për pushtimin“
13-Feb-2012
Pak kohë më parë një euro-parlamentar bullgar propozoi një lloj rishikimi të librave të historisë në Maqedoni në të cilat, sipas tij, ka pjesë që përhapin urrejtje ndaj Bullgarisë.  Historianët maqedonas thonë se një diskutim për këtë temë mund të bëhet vetëm nëse nga kolegët e tyre bullgarë trajtohen si përfaqësues të një populli që dallon nga ai bullgar. Shkencëtarët nga Sofja kërkojnë që Shkupi ta pranojë... Мë shumë -->
(Pa) përgjegjësia shoqërore
10-Feb-2012
Janë të rrallë janë shembujt ku kompanitë kanë treguar përgjegjësi shoqërore ndaj komunitetit. Ekspertët vlerësojnë se një investim i tillë sjell përfitime edhe për vetë kompaninë. Përse kuptimi për përgjegjësinë shoqërore është i panjohur për kompanitë dhe për qytetarët? Njëzet vjeçari Zoran Stefanovski është një karateist nga Prespa, i cili falë sponsorëve, fitoi mundësinë për të marrë pjesë në gara... Мë shumë -->