Qytetarë të informuar mirë si bazë për demokraci
08-Feb-2012
O, fat njerëzor sa i çuditshëm dhe kundërthënes që je! Që i vogël e mësojnë njeriun të jetë i dëgjueshëm, të ruajë rendin dhe rregullin, kë ketë kujdes për ndalesat, të ketë frikë dhe ti respektojë ligjet. Antonoski, Venko Alfabeti për të padëgjueshmit; Afreske dhe groteske Tabernakull, 2010 fq. 25 Vendosa që të filloj me një pjesë nga Alfabeti për të padëgjueshmit të Venkos për faktin e thjeshtë se jam duke ... Мë shumë -->
Nga se është i “rrezatuar” Shën Nikolla?
06-Feb-2012
Prilepi dhe Shën Nikolla janë dy qytetet të cilët janë në krye të listës për vdekshmëri nga karcinomi në Maqedoni. Në mungesë të studimeve të detajuara, institucionet dhe sektori civil vetëm regjistrojnë numrin e të sëmurëve dhe të vdekjeve. Ndërkohë që organizatat pyesin se kur do të fillojë shteti të kërkojë shkaqet e rritjes së numrit të të sëmurëve me kancer dhe ndotjes së ambientit, institucionet bëjnë thi... Мë shumë -->
Vështirë të marrish kartë studentësh, zbritje edhe më vështirë
03-Feb-2012
Duke marrë parasysh standardin dhe kushtet për jetesë, për studentët e universitetit “Goce Dellçev” në Shtip një rëndësi të madhe kanë zbritjet që mund të merren me kartën e studentëve e cila duhet ta ketë çdo student pas regjistrimit në universitet. Por për të marrë këtë kartë që të identifikon si student është vështirë, kurse zbritje për studentët edhe më vështirë. Edhe pas tre vjetësh anëtarësimi n... Мë shumë -->
Koncepti i demokracisë në vendet në tranzicion
01-Feb-2012
Për të bërë një fillim për së mbari duhet të kujtojmë kuptimin e nocionit “demokraci” fjalë e cila vjen nga greqishtja e vjetër e përbërë nga bashkimi i nocionit demos-popull dhecratio-sundim. Në shekullin në të cilin ne jetojmë është shumë i rëndësishëm funksionimi i një shteti demokratik dhe i një shoqërie që udhëhiqet nga vullneti i lirë i popullit.   Sot media luan një rol shumë vendimtar sa i takon ndë... Мë shumë -->
E kritikojnë shqiptarët nacionalizmin shqiptar?
30-Jan-2012
Shpërthimi i valës së nacionalizmit dhe ekstremizmit ditëve të fundit, rezultoi me disa shkrime kritike nga disa gazetarë, analistë, qytetarë për fenomenet që ndodhin. Shkrimet u vunë në fokus të propagandave të caktuara dhe patëm dhe raste kur deputetë të partisë qeverisëse etiketonin gazetarë hapur për qëndrimet që shprehnin. Por në këtë shkrime që kritikonin fyerjet, sharjet dhe ofendimet pati dhe konstatime se inte... Мë shumë -->
Në frekuencën e duhur
27-Jan-2012
Televizion, internet, radio, gazeta. Zgjedhjet janë të shumta për mediet përmes të cilave mund të arrimë deri tek informacionet. Por pse disa medie janë më tërheqëse se të tjerat, për shkak të zgjedhjes ose lehtësisë për ti konsumuar ato? A humbet radio popullaritetin në krahasim me mediet e tjera? Disa qytetarë thonë oferta e dobët të radiove i detyron ato që të shohin më shumë televizion. Ekspertët ndërkohë thonë se... Мë shumë -->
E (pa)njohur e (pa)ditur
25-Jan-2012
Këto ditë mësova se niveli i rritjes për 2012 do të jetë mes 3% dhe 4.5%. Atë që nuk mësova ishte nëse projektimet e rritjeve ishin nominale ose reale. Kjo është e rëndësishme për analiza ekonomike. Dallimi mes rritjes nominale dhe reale është inflacioni. Nëse rritja nominale është 4%, kurse inflacioni 2%, atëherë rritja reale është 2%. Nëse rritja nominale është 3% dhe inflacioni 3% atëherë rritja reale është zero. ... Мë shumë -->
Të humbur në përkthim në Maqedoni
23-Jan-2012
Në media me vite shfaqen dëshmi të qytetarëve për shërbime të këqija në sportele të ndryshme nëpër Maqedoni. Nëse kjo përbën problem për ta imagjinoni se çfarë duhet të bëjë një i huaj nëse duhet të kalojë nëpër labirintet institucionale për të marrë për shembull dokumente qëndrime. Sektori joqeveritar jep sugjerime ku dhe çfarë duhet korrigjuar. Ministritë përgjegjëse ndërkohë thonë se situata do të përm... Мë shumë -->
Interneti i “vret” librat
20-Jan-2012
Interneti, a është duke i zëvendësuar bibliotekat? Jo thonë të rinjtë, duke shpjeguar se leximi në versionet e botuara të librave është më relaksues në krahasimi me leximin e librave dixhitale në internet. Bibliotekarët ndërkohë thonë se interesi i të rinjve për të lexuar ka rënë. I pyetëm të rinjtë, çfarë librash dëshirojnë të lexojnë? Të botuara në letër ose dixhitale në monitorin e kompjuterit. “Version... Мë shumë -->
Demokracia – liri për të zgjedhurdiktatorët tanë
18-Jan-2012
Kur për herë të parë e pashë përgjigjen epyetjes – Çfarë është demokracia? më bëri të qesh dhe të pranoj hapur se ashtuështë, pikërisht ashtu, ose: - Demokracia është liria vetë të zgjedhimdiktatorët. Sot sërish lexova të njëjtën gjë por kësaj here veç qeshjes nukmunda mos të ndjej një keqardhje të madhe. Keqardhje për veten dhe ata rrethmeje që besojnë në ekzistencën e demokracisë në formën e qeverisjes s... Мë shumë -->