Nju Jorku transparent i tregoi Maqedonisë së “mbyllur” për apartamentin e Kerimit
16-Jan-2012
Pas lajmit të revistës Globus për ndonjë Sergjan Kerim që ka blerë apartament në një lagje të pasur të Nju Jorkut, u përpoqëm të zbulojmë se cilat informacione për pronat në Maqedoni, qytetarët mund ti gjejnë në internet. Në shoqërinë që qeveria e përshkruan si e informatikës, kompjuterët kanë akses të kufizuar. Atëherë a ka mundësi që në Maqedoni të merren informacione thelbësore dhe të përdorshme nëpërmje... Мë shumë -->
A jetojnë qytetarët dhe politikanët në të njëjtën Maqedoni?
13-Jan-2012
Në Maqedoni në të kaluarën janë ndërruar garniturat politike, liderët partiakë dhe funksionarët e lartë, por realiteti shpesh i ka përgënjeshtruar paralajmërimet e optimiste për zhvillimin e përgjithshëm shoqëror. Edhe ë vitin 2011 duhej të kishte përparime në përmirësimin e infrastrukturës, investimet e huaja, zvogëlimin e papunësisë, anëtarësimin në NATO... Reformat më të mëdha ose në krye të vuajtjes? A ësh... Мë shumë -->
Murale (kundër)kushtetuese tek porta Maqedonia?
11-Jan-2012
Në Shkup objekti i ri i përuruar, që është pjesë e projektit “Shkupi 2014” po ngjall reagime me kontekst ligjor. Objekti që quhet Porta “Maqedonia”, që i ngjan harkut të triumfit, ka murale të cilat interpretohet se shprehin pretendime territoriale ndaj vendeve fqinje. Një gjë e tillë është kundër kushtetutës. Por sa mundet një vepër që konsiderohet artistike të ketë probleme me ligjet? Kryeministri Nikolla Gruevsk... Мë shumë -->
Pikat informale të tregtimit të hekurit në rritje, njerëzit në pusetë
09-Jan-2012
Blerja e hekurave të përdorur dhe mbetje të tjera inerte po bëhen biznes fitimprurës në Maqedoni, për çka shteti duket se nuk po vë dot rend. Vlerësohet se veç rreth 150 blerësve legal, në vend veprojnë dy herë më shumë vende informale ku çohet hekuri i vjedhur. Qytetarët që kanë mbetur pa energji elektrike për shkak të vjedhjes së transformatorëve ose pasi kanë rënë në puseta reagojnë për mungesën e veprimit të or... Мë shumë -->
Avokat Populli për brezat e ardhshëm. Ç’është kjo?
06-Jan-2012
“Krijimi i institucionit të ri nuk do të thotë se do të ketë sukses nëse nuk punohet profesionalisht. Ne edhe tani kemi mundësi tët tilla”, komenton Sonja Lepitkova, sekretare shtetërore në Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor. Përderisa qytetarët në Shkup “mbyten” nga ajri i ndotur, ata në Veles protestonin kundër rifillimit të uzinës për shkrirjen e metaleve, bota ndërkohë paralajmëroi një instituci... Мë shumë -->
Tensionet në Kosovë nuk lëkundin Maqedoninë
04-Jan-2012
Vetëm pak kilometra larg kryeqytetit të Maqedonisë, po ndodhin zhvillime që mund të kenë ndikim për vendin. Kosova është e përfshirë sërish në tensione me Serbinë dhe mënyra e zgjidhjes së këtyre problemeve mund të reflektojë edhe në Maqeodni. Por në Maqedoni nuk ka ndonjë vëmendje të madhe për këto zhvillime, të paktën jo evidente. Por pse ndodh kjo? Në mediet ndërkombëtare zhvillimet rreth Kosovës dhe Serbisë... Мë shumë -->
Merr guxim që të bie papunësia!
02-Jan-2012
Ai që do të fillojë një biznes mund të marrë kredi për persona fizik. Pas përpjekjeve të pasuksesshme të shtetit për të zvogëluar papunësinë, para pak kohësh qeveria nëpërmjet një fushate u bën thirre të gjithë atyre që kanë ide të marrin guxim dhe të fillojnë biznes. Ata që kanë ndërmarrë këtë hap thonë se kanë nevojë për trajnime. Ekspertët e ekonomisë komentojnë që kjo ide të ketë sukses do të duhet ... Мë shumë -->
Çfarë pas Hagës?!
28-Dec-2011
Maqedonia, në mos tjetër doli fituese morale në Gjykatën e drejtësisë në Hagë ndaj Greqisë, në çështjen e saj për emrit. Por përtej “lumturisë” të çastit çfarë do të ndodhë tani? Jeta e disa fëmijëve që luajnë në një park në këto ditë dhjetori në Shkup mund të ishte me më shumë perspektivë nëse Maqedonia do të ishte anëtarësuar në NATO, thonë shumë vëzhgues, sepse mund të demonstrohej një qëndr... Мë shumë -->
Strategji nga “sot për dje”
26-Dec-2011
Maqedonia deri më tani ka përgatitur dy dokumente për zhvillimin, që të dyja në një periudhë prej tre vjetësh. Strategjia 2008 – 2013 edhe përkundër propozimeve të qeverisë aktuale pas kritikave ajo u tërhoq. Disa pjesë u vlerësuan si skandaloze. Për shembull në pjesën ku flitet për falimentimin e kompanive jepen shembuj nga historia ku në Angli për një gjë të tillë janë prerë veshët e njerëzve. Ose tek pjesa për d... Мë shumë -->
As aktivistet ukrainase të zhveshura nuk bëjnë dot gjë ndaj pasivitetit në Maqedoni
23-Dec-2011
Kushtetuta e Maqedonisë garanton mbledhjen e lirë të njerëzve dhe protestimit publik. Por edhe përkundër lirisë që parashikon kushtetuta, sipas ekspertëve ligjet kufizojnë ata që në mënyrë të organizuar duan të tregojnë qëndrimet e tyre. Për këtë arsye por edhe shkak të pasivitetit të popullit, organizatat qytetare thonë se mungon aktivizmi qytetar që do të ishte një kontroll për pushtetin.   “Të rrojë Bjellorusi... Мë shumë -->