Saraji, test i parë për Thaçin dhe Osmanin!?
22-Dec-2011
Rezultati përfundimtar i zgjedhjeve për kryetar komune në Saraj pritet të shpallet pas përfundimit të procesit ankimor nga PDSH-së e cila siç tha nuk njeh fitoren e BDI-së. Por zgjedhjet në një nga komunat që përbëjnë Shkupin sollën garën e parë elektorale pas njoftimeve rreth 10 ditë më parë për bashkimin e opozitës shqiptare mes PDSH dhe RDK-së. Analizuam se çdo to thoshte ky proces zgjedhor por skenën politike pas pa... Мë shumë -->
Shtetësia e dyfishtë hap dyert evropiane
16-Dec-2011
Liria e lëvizjes është një nga bazat mbi të cilat funksionin BE. Nga ana tjetër vendet  e BE-së paralajmërojnë për masa të cilat mund të kushtëzojnë regjimin pa viza. Nën këtë kushte Vesna Kollovska analizon nëse marrja e shtetësisë së dyfishtë nga një vend evropian në fakt do të thotë futje në BE nga dera e vogël? Lester Bo McCeleb me siguri është personi më njohur i huaj që ka marrë shtetësi maqedonase pa... Мë shumë -->
Nëse vazhdojnë migrimet, deri në vitin 2025 do kemi mungesë të forcës punëtore?
12-Dec-2011
Kriza në Itali ashpërsoi kriteret për pranimin e punëtorëve sezonalë nga Maqedonia. Sipas punëtorëve sezonalë nga Maqedonia Lindore të cilët këto ditë po largohen nga vendi, punë mund të fitohet vetëm me pasaportë bullgare. Por, edhe krahas kritereve të ashpra, fshatrat dhe qytetet e Maqedonisë lindore vazhdojnë të jenë të zbrazur. Video klipi në internet i bërë me telefon celular në të cilin një punëtor i talentua... Мë shumë -->
Pasuria e KOM-it dhe BFI-së
05-Dec-2011
Nëse e marrin të gjithë pronën e nacionalizuar, bashkësitë më të mëdha fetare në vend - Kisha Ortodokse Maqedonase (KOM) dhe Bashkësia Fetare Islame (BFI) do të bëhen disa nga institucionet më të pasura në vend. Por, a mundet njerëzit, misioni i të cilëve është shpirtëror, e jo material të menaxhojnë me paratë? Greqia po rrënohet financiarisht, kisha greke fiton para Kjo është një nga reklamat e shumta për dobinë... Мë shumë -->
Publiku dhe shtatë pa portofol
02-Dec-2011
Nga 22 ministra sa ka qeveria disa prej tyre janë plotësisht të padukshëm për opinionin. Përballë shfaqjes konstante të Zoran Stavrevskit, Vlladimir Peshevskit, Spiro Ristovskit, Nikolla Todorovit dhe Gordana Jankullovskës, për ministrat pa portofol si Hadi Nezir, thuajse nuk dihet asnjë gjë. Ose për Bill Pavlevskin. Për të ka njoftim vetëm për një aktivitet që kur se është pjesë e qeverisë. Vlladimir Peshevski thuajse ... Мë shumë -->
Fusha plot urrejtje dhe jo me sport
30-Nov-2011
Në Maqedoni ka pasur një shpërthim nacionalizmi dhe thirrje raciste në fushat e sportit. Në disa ndeshje futbolli ato kanë qenë ekstreme. Por përkundër tyre nuk ka pasur reagim të institucioneve, pse? Tifoт tipike në Maqedoni në disa ndeshje të fundit futbolli u shndërruan në thirrje nacionaliste madje edhe me raciste. Shpesh në Maqedoni ka pasur situata të tilla, por vëzhguesit thonë se shfaqjet e fundit janë tejet shqetës... Мë shumë -->
Të gjitha rrugët çojnë rreth Maqedonisë
28-Nov-2011
Bashkimi Evropian gjatë 15 vjetëve do të krijojë rrjetin e bashkuar të transportit, pjesë e të cilit Maqedonia ose Serbia, Kosova dhe Shqipëria nuk janë të përfshira. A do të thotë kjo atëherë se vendet e Ballkanit perëndimor duhet të kthehen nga vetja? Në këtë drejtim janë duke menduar agjencitë e zhvillimit nga rajoni. Vendet e Ballkanit perëndimor duket se kanë shkëputur lidhjet, por duket se tani po detyrohen që t... Мë shumë -->
Ambasadorë të muskujve politik
25-Nov-2011
Emërimet politike për postet e ambasadorëve radhisin skandale. Diplomatët profesionistë rrinë në Shkup.     Maqedonisë i duhet vetëm diplomaci profesionale dhe kontrolle të vazhdueshme për të penguar skandale me të cilat lidhen shpesh ambasadorët të cilët kanë marrë këtë funksione me urdhëresë politike. Ky është përfundimi i vetëm që vjen pas analizave që bëhen pas disa zhvillimeve viteve të fundit. Nga Ministria... Мë shumë -->
Të rinjtë si bombë e pashpërthyer
23-Nov-2011
Dhuna mes të rinjve është bërë e shpeshtë. Këtë e konstaton edhe UNICEF, agjencia e OKB-së. Në Maqedoni ajo disa herë merr edhe nuanca ndër etnike. Por pse shfaqet? Nazim Rashidi ishte në Strugë, qytet në të cilin disa herë ka pasur incidente mes të rinjve. Adrian Gaxhën dhe grupin muzikor Next Time mund ti gjesh në çdo medie. Ata janë pjesë e fushatës të UNICEF-it, për Shkolla pa dhunë. Në materialet e kësaj fush... Мë shumë -->
Misioni i pamundur: Si të ndryshohet shëndetësia publike brenda pesë ditësh?
21-Nov-2011
Shëndetësia publike maqedonasve ju kushton rreth 400 milionë euro në vit. Edhe 200 euro shtesë paguajnë nga xhepi i tyre për shërbimet në shëndetësinë private. Përderisa shëndetësia private po bëhet një degë e ekonomisë maqedonase, ne analizojnë se çfarë po ndodh me shëndetësinë publike.   "Mjerim, kushte të mjerueshme. Çarçafët janë skandaloz. Njerëzit flenë në dyshekë të zakonshëm. " "Unë mendoj se duhet... Мë shumë -->