Multikultura vetëm me rekomandim
18-Nov-2011
Nga mijëra projekte që Ministria e kulturës i ka propozuar këtë vit gjetëm vetëm tre të cilat mbase mund të kenë karakter shumetnik, si një ekspozitë kolektive e nxënësve të shkollave të mesme në Tetovë. Edhe pse Maqedonia deklarohet si një shtet shumetnik me gishta numërohen projekte në të cilat marrin pjesë artistë nga përkatësi të ndryshme etnike. Për sociologët bëhet fjalë për jetë në enklava, ndërkohë M... Мë shumë -->
Robert Popovski : “Gazetarët maqedonas duhet të mësojnë shqip”
16-Nov-2011
Vlerësim i përgjithshëm është se mediet në Maqedoni vitet e fundit janë të ngjashme në informacionet që japin rreth çështjeve që ngjallin interes, pa varësisht se në ç’gjuhë raportojnë. Por ajo që mbetet mangësi është mospasja e mundësisë për publikun maqedonas të ndjekë opinionet, kollumet apo debatet që shkruhen në gjuhë të tjera.   Nazim Rashidi vizitoi redaksitë dhe përgatiti materialin në vazhdim. Atmos... Мë shumë -->
Standarde “të dyfishta” me decentralizimin
14-Nov-2011
Kryetarët e komunave që janë nga parti opozitare thonë se qeveria qendrore është duke akorduar fonde kryesisht drejt komunave që vinë nga partitë qeveritare. Ministri i Pushtetit Lokal mohon një gjë të tillë dhe bën thirrje që të gjendet fajtori nëse qytetarët kanë dëme. Të gjithë pajtohen megjithatë se janë qytetarët në votime që vlerësojnë këtë raporte. Nëpër rrugën me kalldrëm e ndërtuar shekullin e kaluar... Мë shumë -->
Në Katar pa kandar
11-Nov-2011
Biznesi me Katarin mbeti vetëm paralajmërim. Projektet e Maqedonisë nuk do të prezantohen në Doha në 4 dhjetor siç u paralajmërua gjatë vizitës së Emirit Al Tani në Shkup. Delegacioni i Maqedonisë, edhe përkundër paralajmërimeve gjatë vizitës së Emirit të Katarit, nuk do të udhëtojë në Doha në fillim dhjetor për të prezantuar projekte që mendohet se kanë interes për investitorët atje. A do të thotë kjo se ësht... Мë shumë -->
Të gjitha sfidat e sektorit qytetar
10-Nov-2011
Javën që vjen në Shkup do të organizohet një debat për rolin e sektorit qytetar që nga pavarësia e Maqedonisë, 20 vjet më parë. Por sa në fakt organizatat qytetare kanë ndikuar në jetët e njerëzve dhe a ka ndryshuar diçka veprimi i tyre?   Qindra vetë dolën të mërkurën në protesta në Veles, një nga më të mëdhatë me karakter ekologjik në Maqedoni. Ata ankohen se në këtë qytet ka vdekshmëri të madhe, se ka ndot... Мë shumë -->
Strategji shtetërore për statistikë të “mefshtë”?!
07-Nov-2011
Ndërsa publiku është ende në pritje për të dëgjuar arsyet e vërteta për anullimin e regjistrimit, studiuesit bëjnë analizojnë pasojat, duke përfshirë edhe atë që quhet "vonesë në kohë" për mbledhjen e të dhënave. Në mungesë të të dhënave të reja nga regjistrimi shtrohet pyetja - a ka në Maqedoni bazë të dhënash të krahasuara ndërkombëtarisht për të cilat insiston Bashkimi Evropian?   Investi... Мë shumë -->
Maqedoni "zviceriane", njerëzit opozitë!?
04-Nov-2011
Lubomir Fërçkovski, profesor në fakultetin juridik sygjeron ndryshimin e sistemit politik në Maqedoni. Ai thotë se modeli zvicerian i cili është i bazuar në konsesus, me një qeveri që përbëhet nga koalicione të gjëra dhe pa opozitë parlamentare është më i përshtatshëm për Maqedoninë. Por, çfarë nënkupton ky model zvicerian dhe sa realisht mund të pranohet një nismë e tillë? Në emisioni “Shqip” në Top-Channel... Мë shumë -->
Të rinjtë më shumë vrapojnë pas politikës se sa pas topit
03-Nov-2011
Të rinjtë në Maqedoni kanë humbur ndjesinë e avangardës dhe bëhen anëtarë të partive vetëm për të fituar një vend pune, vlerësojnë disa nga udhëheqësit e mëparshëm të forumeve rinore partiake. Por, valëvitjet që u shfaqën kohët e fundit te socialdemokratët e rinj tregojnë për të kundërtën, se disa të rinj partiakë kërkojnë reforma për shkak se zëri i tyre nuk arrin deri tek më të moshuarit e partisë. Nj... Мë shumë -->
Punëtorë kanë kredituar pronarët dhe tani kërkojnë paratë në gjyq
25-Oct-2011
Më shumë se dyqind punëtorë nga dy kompani në Shtip me kërkesë të punëdhënësve të tyre kanë marrë kredi dhe paratë ua kanë dhënë atyre. Kreditë pjesërisht ose plotësisht i kanë kthyer vetë. Tani ata padisin punëdhënësit bizneset e të cilëve kanë dështuar plotësisht. Këta qytetarë i pret një luftë e lodhshme për të dëshmuar, sepse për bankat ka rëndësi vetë se kush i ka marrë paratë e jo kush i ka shpenz... Мë shumë -->
Nacionalizmi po lëkund Ballkanin - shtetet e ushqejnë
25-Oct-2011
Sipas disa vlerësimeve vendet në rajon vuajnë nga nacionalizmi pa dallim nëse janë aspirante apo tashmë janë anëtare të Bashkimit Evropian. Duke marrë si shembull Maqedoninë dhe Bullgarinë, alarmant është fakti që ky nacionalizëm ushqehet edhe nga qeveritë aktuale. Regjistrimi i popullsisë, barrikadat në kufi, fushata për ndërtimin e përmendoreve gjigante, ndalimi i paradës së homoseksualëve, protestat kundër romëve, ja... Мë shumë -->