Të gjitha rrugët çojnë rreth Maqedonisë
28-Nov-2011
Bashkimi Evropian gjatë 15 vjetëve do të krijojë rrjetin e bashkuar të transportit, pjesë e të cilit Maqedonia ose Serbia, Kosova dhe Shqipëria nuk janë të përfshira. A do të thotë kjo atëherë se vendet e Ballkanit perëndimor duhet të kthehen nga vetja? Në këtë drejtim janë duke menduar agjencitë e zhvillimit nga rajoni. Vendet e Ballkanit perëndimor duket se kanë shkëputur lidhjet, por duket se tani po detyrohen që t... Мë shumë -->
Ambasadorë të muskujve politik
25-Nov-2011
Emërimet politike për postet e ambasadorëve radhisin skandale. Diplomatët profesionistë rrinë në Shkup.     Maqedonisë i duhet vetëm diplomaci profesionale dhe kontrolle të vazhdueshme për të penguar skandale me të cilat lidhen shpesh ambasadorët të cilët kanë marrë këtë funksione me urdhëresë politike. Ky është përfundimi i vetëm që vjen pas analizave që bëhen pas disa zhvillimeve viteve të fundit. Nga Ministria... Мë shumë -->
Të rinjtë si bombë e pashpërthyer
23-Nov-2011
Dhuna mes të rinjve është bërë e shpeshtë. Këtë e konstaton edhe UNICEF, agjencia e OKB-së. Në Maqedoni ajo disa herë merr edhe nuanca ndër etnike. Por pse shfaqet? Nazim Rashidi ishte në Strugë, qytet në të cilin disa herë ka pasur incidente mes të rinjve. Adrian Gaxhën dhe grupin muzikor Next Time mund ti gjesh në çdo medie. Ata janë pjesë e fushatës të UNICEF-it, për Shkolla pa dhunë. Në materialet e kësaj fush... Мë shumë -->
Misioni i pamundur: Si të ndryshohet shëndetësia publike brenda pesë ditësh?
21-Nov-2011
Shëndetësia publike maqedonasve ju kushton rreth 400 milionë euro në vit. Edhe 200 euro shtesë paguajnë nga xhepi i tyre për shërbimet në shëndetësinë private. Përderisa shëndetësia private po bëhet një degë e ekonomisë maqedonase, ne analizojnë se çfarë po ndodh me shëndetësinë publike.   "Mjerim, kushte të mjerueshme. Çarçafët janë skandaloz. Njerëzit flenë në dyshekë të zakonshëm. " "Unë mendoj se duhet... Мë shumë -->
Multikultura vetëm me rekomandim
18-Nov-2011
Nga mijëra projekte që Ministria e kulturës i ka propozuar këtë vit gjetëm vetëm tre të cilat mbase mund të kenë karakter shumetnik, si një ekspozitë kolektive e nxënësve të shkollave të mesme në Tetovë. Edhe pse Maqedonia deklarohet si një shtet shumetnik me gishta numërohen projekte në të cilat marrin pjesë artistë nga përkatësi të ndryshme etnike. Për sociologët bëhet fjalë për jetë në enklava, ndërkohë M... Мë shumë -->
Robert Popovski : “Gazetarët maqedonas duhet të mësojnë shqip”
16-Nov-2011
Vlerësim i përgjithshëm është se mediet në Maqedoni vitet e fundit janë të ngjashme në informacionet që japin rreth çështjeve që ngjallin interes, pa varësisht se në ç’gjuhë raportojnë. Por ajo që mbetet mangësi është mospasja e mundësisë për publikun maqedonas të ndjekë opinionet, kollumet apo debatet që shkruhen në gjuhë të tjera.   Nazim Rashidi vizitoi redaksitë dhe përgatiti materialin në vazhdim. Atmos... Мë shumë -->
Standarde “të dyfishta” me decentralizimin
14-Nov-2011
Kryetarët e komunave që janë nga parti opozitare thonë se qeveria qendrore është duke akorduar fonde kryesisht drejt komunave që vinë nga partitë qeveritare. Ministri i Pushtetit Lokal mohon një gjë të tillë dhe bën thirrje që të gjendet fajtori nëse qytetarët kanë dëme. Të gjithë pajtohen megjithatë se janë qytetarët në votime që vlerësojnë këtë raporte. Nëpër rrugën me kalldrëm e ndërtuar shekullin e kaluar... Мë shumë -->
Në Katar pa kandar
11-Nov-2011
Biznesi me Katarin mbeti vetëm paralajmërim. Projektet e Maqedonisë nuk do të prezantohen në Doha në 4 dhjetor siç u paralajmërua gjatë vizitës së Emirit Al Tani në Shkup. Delegacioni i Maqedonisë, edhe përkundër paralajmërimeve gjatë vizitës së Emirit të Katarit, nuk do të udhëtojë në Doha në fillim dhjetor për të prezantuar projekte që mendohet se kanë interes për investitorët atje. A do të thotë kjo se ësht... Мë shumë -->
Të gjitha sfidat e sektorit qytetar
10-Nov-2011
Javën që vjen në Shkup do të organizohet një debat për rolin e sektorit qytetar që nga pavarësia e Maqedonisë, 20 vjet më parë. Por sa në fakt organizatat qytetare kanë ndikuar në jetët e njerëzve dhe a ka ndryshuar diçka veprimi i tyre?   Qindra vetë dolën të mërkurën në protesta në Veles, një nga më të mëdhatë me karakter ekologjik në Maqedoni. Ata ankohen se në këtë qytet ka vdekshmëri të madhe, se ka ndot... Мë shumë -->
Strategji shtetërore për statistikë të “mefshtë”?!
07-Nov-2011
Ndërsa publiku është ende në pritje për të dëgjuar arsyet e vërteta për anullimin e regjistrimit, studiuesit bëjnë analizojnë pasojat, duke përfshirë edhe atë që quhet "vonesë në kohë" për mbledhjen e të dhënave. Në mungesë të të dhënave të reja nga regjistrimi shtrohet pyetja - a ka në Maqedoni bazë të dhënash të krahasuara ndërkombëtarisht për të cilat insiston Bashkimi Evropian?   Investi... Мë shumë -->