Kumanova në mes Irakut dhe Avganistanit
23-May-2013
Kumanovarët që kanë gjetur punë në Irak dhe Avganistan, qytetit i kanë sjellë rrethë një miliardë dollar në dhjetë vitet e fundit. Pak nga këto para janë investuar në biznes dhe në hapjen e vendeve të punës, thonë analistët. Për disa ky problem është psikosocial. Sipas të tjerëve, vetqeverisja lokale dhe shteti nuk ju garantojnë konkurencë fer në treg. Analizë nga Dushko Arsovski Qendra e qytetit të Kumanovës edhe ... Мë shumë -->
Justiniani të zëvendësojë Damen
16-May-2013
Vendosja e statujave në qendër të Shkupit vonon së paku një shekull. Profesori amerikan i arkitekturës, Stjuard Mek thotë se kjo që bëhet në metropolin maqedonas, në SHBA ka ndodhur deri në vitin 1912. Ai mendon që sot moderne janë strukturat apstrakte të cilat nuk qëndrojnë të gjithë kohën në një vend. Ekspertët e vendit shkojnë nga skaji në skaj. Disa mahniten nga fushata, të tjerët mendojnë që projekti duhet të nda... Мë shumë -->
Kumanovstan
15-May-2013
   “Kumanovstan – qytet në mes të Irakut dhe Avganistanit” ose çfarë ndryshimesh sjellin grantet nga Iraku dhe Avganistani? Kjo ishte tema e dytë e ciklit të debateve që Diversiti Media i organizon nëpër disa qytete të Maqedonisë. Debatuan Hristijan Risteski, specialist hulumtues në qendrën për zhvillim ekonomik në Shkup, Ljubisha Petrushevski, dekan në Eurokolegj në Kumanovë dhe Zoran Damjanovski, kryetar i komunës s... Мë shumë -->
Vlerë demokratike
09-May-2013
   Së shpejti Maqedonia do fitojë edhe një ligj me të cilin rregullohet fusha e medieve dhe liria e të shprehurit. Propozim ligji edhe më shumë e thelloi hendekun mes bashkësisë së medieve  dhe pushtetit. A është ky edhe një element më shumë në perceptimin se në këtë vend liria e të shprehurit nuk konsiderohet si një vlerë e demokracisë? Vdekja e një minatori të ri mbeti në hijen e prerjes së katër drunjve në qend... Мë shumë -->
Bumi ekonomik është nën tokë
07-May-2013
Rreth 70 përqind e pasurisë minerale të Maqeodnisë është nën tokë, për dallim nga vendet evropiane, të cilat thuajse e kanë harxhuar pasurinë e tyre të mineraleve. Kjo situatë, duke marrë parasysh çmimet botërore të floririt, argjendit dhe bakrit, mund ta ringjallë Maqedoninë. Por shteti nuk investon në kërkime gjeologjike, këtë gjë ia ka lënë kompanive të huaja, të cilat nuk kanë detyrime që ti japin informacionet ... Мë shumë -->
Debate_mk
04-May-2013
   Në temën „Përse shoqëria në Maqedoni nuk e sheh lirinë e të shprehurit si një vlerë demokratike?” Diversity Media më datë29.04.2013 në Klubin e gazetarëve në Shkup mbajti debatin e parë në kuadër të projektit „Debate_mkˮ Për këtë temë debatuan Olivera Trajkovska, autore e emisionit „Win – Win”, Zoran Dimitrovski, kryeredaktor i gazetës ditore „Nova Makedonija” dhe Fatmir Besimi, zëvendës kr... Мë shumë -->
Debati_mk i parë
30-Apr-2013
Në temë „Përse shoqëria në Maqedoni nuk e sheh lirinë e të shprehurit si një vlerë demokratike?” „Diversity Media” dje në Klubin e gazetarëve në Shkup mbajti debatin e parë në kuadër të projektit „Debate_mkˮ Dje, në këtë temë debatuan Olivera Trajkovska, autore e emisionit „Uin-Uinˮ Zoran Dimitrovski, redaktor kryesor i gazetës ditore „Nova Makedonijaˮ dhe dhe Fatmir Besimi, zëvendës kryeministër... Мë shumë -->
Liria e shprehjes, “flluskë” për politikën
25-Apr-2013
Në raportin e fundit të Departamentit të Shtetit një nga shqetësimet e apostrofuara për Maqedoninë ishte liria e shprehjes dhe e medieve. Në vitet e fundit Maqedonia vazhdon të shënojë rënie në këtë fushë, por pse një gjë e tillë nuk shkakton reagim më serioz nga shoqëria? Nazim Rashidi analizon Raporti i Departamentit të Shtetit SHBA-ve ishte i fundit që ngre shqetësim serioze për lirinë e shprehjes, por sado që reag... Мë shumë -->
Stof pak, kostum i madh
23-Apr-2013
Qendra e Kumanovës, vitet e fundit është një vend i madh ndërtimi. Nuk ka rrugë në të cilën të paktën nuk ngrihet nga një ndërtesë banimi. Investitorët komentojnë se arsyeja për këtë është interesi i kurbetçinjve kumanovarë në Afganistan, Irak, Kuvajt dhe Katar. Ata zakonisht punojnë për kompanitë që janë logjistikë e ushtrisë amerikane, kurse paratë i shpenzojnë për prona të patundshme. Ndërtimi intensiv krijon... Мë shumë -->
Kohë (jo) e duhur për emrin
18-Apr-2013
Dalja e sërishme në sipërfaqe e diskutimeve rreth mundësisë për zgjidhjen e çështjes së emrit të Maqedonisë me greqinë, ka hapur diskutimet nëse një gjë e tillë është e mundur. Për një kohë kjo çështje dukej se u la anash, por prej disa ditësh është sërish në fokus si të përfaqësuesve të huaj ashtu edhe ata vendor. Nazim Rashidi analizon E vënë në fokus nga një artikull i liderit të BDI-së Ali Ahmeti, por e ... Мë shumë -->