Диверзити Медиа се приклучи на Мрежата за медумска писменост
13-Dec-2018
Диверзити Медиа стана 41-ва членка на Мрежата за медиумска писменост. Ова е платформа чија цел е унапредување на соработката меѓу различните чинители во македонското општество кои креираат и спроведуваат политики и реализираат активности и прое... повеќе -->
Медиумската писменост на пиедестал во Алсат-М
01-Dec-2018
Алсат-М ТВ беше домаќин на  работилница за медиумска писменост за свои вработени во рамките на проектот „КриТинк“ финансиран од Европската Унија. На „ин-хаус“ обуката што ја  реализира тим на Диверзити Медиа учествуваа новинари и водители на е... повеќе -->
Светска премиера на „Медена земја“
30-Nov-2018
Здружението Диверзити Медиа е гордо на најновиот успех на еден од неговите основачи,  Самир Љума. Тој заедно со Феми Даут е директор на фотографија на документарниот филм „Медена земја“ којшто ќе ја има светската премиера на најголемиот америка... повеќе -->
Кичевски средношколци не сакаат да бидат новинари
01-Nov-2018
Средношколци од Кичево сакаат да знаат како функционира новинарството, но не се заинтересирани таа да им биде професија. Ова е еден од заклучоците од работилницата за медиумска писменост во овој град што се одржа на 1 ноември 2018. Децата бараа пове... повеќе -->
Среднoшколци бараат нов задолжителен предмет
27-Oct-2018
Средношколци од Охрид и Струга бараат Медиумска писменост да стане задолжителен предмет во образовниот процес. Ова е еден од одгласите на работилницата што се одржа на 27 октомври 2018 во Струга. Учесниците имаа можност да се запознаат и да разговар... повеќе -->
Средношколци од Струга, Охрид и Кичево ќе учат медиумска писменост
26-Oct-2018
Диверзити медиа е во подготовка на две работилници за средношколци од Струга, Охрид и Кичево. Освен за медиумска писменост, младите ќе дознаат повеќе за тоа како да препознаат говор на омраза, пред се’ на социјалните мрежи, кои секојдневно ги кори... повеќе -->
Тужбите- главно оружје за замолчување
15-Apr-2018
Во граѓанските судови се водат 500 судски процеси за навреда и клевета, од кои половината се по тужби против новинари. Само 40 случаи се новинари против новинари, а во останатите тужители се најчесто политичарите, но и граѓани кои тужат за навреда и к... повеќе -->
Буџетите и јавните набавки – најголеми тајни на локалните власти
13-Feb-2018
                  Општините и натаму не ги објавуваат  буџетите и јавните набавки или тоа го прават само делумно, само она што мораат. Тоа е најчесто недоволно или неразбирливо за граѓаните. А токму како се трошат нивните пари и најмногу ги интересир... повеќе -->
Како да се ослободи судството
10-Jan-2018
         Последното распоредување на судии во Основниот суд во Скопје при што искусни судии со повеќедецениска  судска пракса беа распоредени на многу пониски позиции, за судската фела и за правниците е само уште еден показател за политичкото вл... повеќе -->
„ Истражувачи во акција“ на Алсат-М
01-Dec-2016
Диверзити медиа почна со реализација на проектот „Слободата на изразувањето низ истражувачкото новинарство„ поддржан од Европската Унија преку Центарот за управување со промени. Целта е преку серија телевизиски интервјуа кои ќе се емитуваат ... повеќе -->