М-АРТ поддршка за младите уметници

Диверзити Медиа почнува со реализација на проектот за поддршка и промоција на културата во Македонија.  Ја создаваме „М-АРТ“ која е ...

Медиумски појадок за медиумска писменост

На 23. Март 2019, Диверзити Медиа организираше медиумски појадок со група новинари од Струга и Охрид кои се и дописници на национални...

Професионалното оружје како борба против јавните манипулации

Манипулација – контрола над некогои нешто со цел за остварување за своја предност, најчесто нефер или со нечесни тактики. „Контрола над...

Центрите на моќ диригираат вести и манипулаци

Почнувајќи од граѓанските движења, политичките партии, власта, корпорациите, и други групи прават активни напори за да ги диктираат написите во медиумите. Целта...

Говорот на омраза предизвикува криминал од омраза

Говорот на омраза е насекаде по интернет, на веб страници, на социјалните мрежи, по разни канали. Може да се опише како еден...

Како да се идентификуваат лажните вести?

Лажните вести постоеле отсекогаш, но во последните години, со развивањето на интернетот и „онлајн“ медиумите, ти се сé по распространети и дури...

Реформски клуч за борба против лажните вести и говорот на омраза

Институциите имаат главна улога за поттикнување на критичкото мислење кај масата, а училиштата ги подготвуваат младите генерации за да се справат со...

Средношколците претпазливи кон медиумите

Младите во нашата земја, иако малку информирани, искажуваат загриженост за ширењето на лажните вести, особено во електронските медиуми. Тие велат дека лажните...

„Критичко размислување за активни граѓани“ на Алсат-М ТВ

Диверзити Медиа го почна медиумскиот дел од проектот „Критичко размислување за активни граѓани“ со телевиско интервју во програмата на Алсат-М телевизија. Душко...

Диверзити Медиа се приклучи на Мрежата за медумска писменост

Диверзити Медиа стана 41-ва членка на Мрежата за медиумска писменост. Ова е платформа чија цел е унапредување на соработката меѓу различните чинители...
Skopje
overcast clouds
8 ° C
8 °
8 °
81 %
1kmh
90 %
Thu
9 °
Fri
11 °
Sat
12 °
Sun
14 °
Mon
13 °